Korzyści zdrowotne
Garcinia cambogia zwiększa spalanie tłuszczu, hamuje produkcję tłuszczu i wspomaga utratę wagi bez wpływu na układ nerwowy. Blokuje enzym liazę cytrynianową, która wytwarza tłuszcz z węglowodanów i hamuje apetyt poprzez podnoszenie poziomu serotoniny. Zwiększa także beztłuszczową masę mięśniową, podnosi dobry cholesterol (HDL), zmniejsza zły cholesterol (LDL), obniża trójglicerydy o 10-30%.
Kwas hydroksycytrynowy /HCA/ zmniejsza produkcję tłuszczu i zwiększa zdolność spalania tkanki tłuszczowej. Zalecana dawka suplementu to 1500 mg dziennie i maksymalna dawka 2800 mg dziennie. Suplement należy przyjmować 30-60 minut przed posiłkiem na pusty żołądek. Efekty wzrastają wraz z wyższą dawką, nie więcej niż 3000 mg dziennie.