Korzyści zdrowotne
Rooibos /Aspalathus linearis/, której liście są utlenione na czerwono i daje orzechowy posmak. Rooibos zawiera witaminy i minerały, takie jak cynk, miedź, wapń, mangan, magnez, potas i witamina C. Zawiera też fluor, który w połączeniu z wapniem i manganem pomaga budować mocne kości i zęby. Zawiera taż polifenole, które są znane jako antyrakotwórcze, antymutagenne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, które jednocześnie mają właściwości antyrakowe. Wzmacniają układu odpornościowego. Kwercetyna i luteolina zawarte w Rooibos, mogą zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i udarowi. Zaobserwowano, że rutyna pomaga w utrzymaniu ścian naczyń krwionośnych.
Liście Rooibos mają w sobie alfa-hydroksyl, co korzystnie wpływa na skórę /rany, otarcia, wysypki, trądzik, egzema i oparzenia słoneczne/. Zatrzymują także procesy starzenia. Rooibos zapobiega także problemom z kamieniami nerkowymi. Flawonoidy zawarte w Rooibos mają właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne /astma, oskrzela, alergie/. W tych przypadkach pomocne są również właściwości przeciwzapalne. Ponadto Rooibos zapobiega uszkodzeniom DNA, chroni układu sercowo-naczyniowy, tłumi poziom glukozy, poprawia wychwyt glukozy i wydzielanie insuliny, wspomaga regenerację tkanki wątroby, obniża ciśnienie krwi, hamuje peroksydację lipidów i starzenie się mózgu, daje odporność na HIV.