Anyż

w Ból/Ból gardła

anyzKorzyści zdrowotne

Nasiona anyżu są źródłem minerałów, takich jak żelazo, magnez, wapń, mangan, cynk, potas i miedź. Te minerały są niezbędne dla zdrowia serca, kości i krwi i są potrzebne organizmowi do przekształcania jedzenia w energię. Witaminy z grupy B znajdujące się w anyżu są niezbędne dla ogólnego stanu zdrowia. Nasiona zawierające ryboflawinę, pirydoksynę, niacynę i tiaminę mogą przyczyniać się do zdrowego poziomu neurochemikaliów w mózgu.

Nasiona i wytwarzany przez nie olej zawierają tymol, terpineol i anetol, które można stosować w leczeniu dolegliwości piersiowych i kaszlu. Stosowany jako pastylka do ssania, anyż jest skutecznym środkiem wykrztuśnym. Podrażnienie oskrzeli można złagodzić pijąc herbatę z nasion, a osoby cierpiące na astmę spazmatyczną mogą również znaleźć ulgę dzięki nasionom. Krople olejku anyżowego mogą być używane w parowniku, aby usunąć zatory i złagodzić kaszel. Płukanie gardła herbatą z nasion może również przynieść ulgę w przypadku bólu gardła, zapalenia krtani lub gardła. Nasiona są również używane do zmniejszania wzdęć, leczenia bezsenności, wspomagania matek karmiących w produkcji mleka oraz pobudzania apetytu. Anyż może również poprawić trawienie, złagodzić skurcze i zmniejszyć nudności.

Pastę z nasion można nakładać na czoło, szyję lub skronie, aby złagodzić bóle głowy i migreny. Podobną pastę można stosować do leczenia wszy i świerzbu. Wiadomo, że niektóre składniki anyżu mają działanie uspokajające, które mogą złagodzić niepokój i nerwowość.

Skutki uboczne

Chociaż nasiona mają wiele zalet, wysokie dawki olejku eterycznego są toksyczne ze względu na jego właściwości narkotyczne. Anyż można bezpiecznie stosować w małych dawkach, ale spożycie dużej ilości nasion może powodować drgawki, narkozę, problemy z krążeniem i śpiączkę. Niewłaściwe użycie może również powodować drgawki, paraliż, brak jasności i inne problemy psychiczne. Użytkownicy powinni przyjmować nasiona tylko zgodnie z zaleceniami i unikać spożywania dużych dawek.

Tags: