ciecierzyca

Ciecierzyca

w Cholesterol/Cukier/Serce

ciecierzycaKorzyści zdrowotne

Ciecierzyca /Cicer artetinum/ zawiera cenny dla człowieka magnez. Brak magnezu w organizmie objawia się silnym wyczerpaniem, a nawet letargiem. Brak magnezu może powodować skurcze mięśni, a także upośledzać funkcjonowanie układu krążenia. Co istotne ciecierzyca dostarcza 84,5% dziennego zapotrzebowania na magnez.

Ciecierzyca zawiera także dwa dodatkowe składniki, poprawiające zdrowie serca i poziom cholesterolu. Te składniki to folian i błonnik. Zmniejszają one ryzyko choroby wieńcowej i sercowo-naczyniowej. Ponadto ciecierzyca zawiera 70% kwasu foliowego, który wpływa na zdrowie serca, zmniejszając ryzyko chorób serca i złego cholesterolu.

Ponadto ciecierzyca zawiera także żelazo, które optymalizuje transport tlenu w organizmie. Spożywanie ciecierzycy przyczynia się do utraty wagi i kontrolowania poziomu cukru we krwi. Zapewnia to organizmowi stały dopływ energii. Zawiera również dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika. Błonnik ten zaś ​​jest bardzo zdrowy dla okrężnicy i przewodu pokarmowego.

Tags: