Korzyści zdrowotne
Cynamon (Dalchini) to zioło leczące problemy żołądkowo-jelitowe, infekcje dróg moczowych, łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz ma niezwykłe właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Wyciągi z cynamonu są stosowane w medycynie do leczenia problemów żołądkowo-jelitowych i uspokajania żołądka. Pomaga rozbić gazy jelitowe, tradycyjnie stosowanym w walce z biegunką i porannymi mdłościami. Stosuje się go w niestrawności ze wzdęciami, niestrawności z nudnościami, kolce jelitowej i atonii przewodu pokarmowego związanej z przeziębieniem i osłabieniem.
Cynamon pomaga osobom z cukrzycą lepiej metabolizować cukier. Zawiera przeciwutleniacz glutation i rodzaj flawonoidu o nazwie MHCP (polimer metylohydroksychalkonu). Działa rozgrzewająco i pobudzająco na układ pokarmowy, pomocny jest przy słabym trawieniu, kolkach, grypie, biegunce, nudnościach i wymiotach, wzdęciach i wzdęciach. Tamuje krwawienie z nosa, obfite miesiączki oraz łagodzące biegunkę i katar. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Cynamon jest uważany za środek przeciwbólowy.