Korzyści zdrowotne
Grejpfrut jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C, pektyn i potasu oraz działa jako przeciwutleniacz w organizmie. Główne składniki aktywne grejpfruta to: witamina C (73,3%), witamina A (23,7%), włókno (5,6%), likopen przeciwutleniający, potas (5%), fitonitruenty /limonoidy/, pektyna. flawonoid /naringeniną/, witamina B 1 (3,3%), witamina B5 (3,6%), kalorie (40 w 128g). Grejpfrut jest naładowany witaminą C, która wspiera układ odpornościowy w walce z przeziębieniami. Witamina C zapobiega astmie, reumatoidalne zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów, zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki.
Inną zaletą wit. C poprawa układu krążenia /zapobieganie udarom i zawałom serca/. Grejpfrut obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. W dużym stopniu zmniejsza ryzyko raka prostaty u mężczyzn. A picie soku grejpfrutowego zapewnia ochronę przed rakiem płuc i jelita grubego. Długotrwałe spożywanie soku zapewnia ochronę przed chorobą Alzheimera.
Picie soku grejpfrutowego zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych lub kamieni szczawianu wapnia. Ekstraktu z pestek grejpfruta można używać do dezynfekcji wody, ponieważ zabija bakterie. Olejek grejpfrutowy jest orzeźwiającym olejem, który wspomaga trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza układ limfatyczny i zmniejsza retencję wody, pomaga w problemach skórnych, jako tonik układu nerwowego i łagodzi sztywność mięśni.