Karczoch

Karczoch

w Cholesterol

KarczochKorzyści zdrowotne

Karczochy wyśmienicie nadają się do diet odchudzających. Dostarczają niezbędnych minerałów i błonnika są zdrowym dodatkiem do każdego planu żywieniowego. Karczochy kuliste są szczególnie bogate w przeciwutleniacze w postaci witaminy C i składników odżywczych, które mają chronić komórki przed atakiem wolnych rodników. Składniki odżywcze występujące w karczochach to cynarin i sylimaryna. Mają one zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, ochrony i wspomagania czynności wątroby, zwiększania produkcji żółci i zapobiegania powstawaniu kamieni żółciowych.

Spożywanie karczocha zwyczajnego wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zwiększeniem względnego poziomu lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). Silibinina , aktywny składnik sylimaryny, chroni wątrobę przed trucizną znalezioną w grzybie śmiertelnej /Amanita phalloides/ oraz przed toksycznością czterochlorku węgla. Cynaryna zawarte w karczoch zwiększa produkcję żółci, co z kolei pomaga organizmowi trawić tłuszcze bardziej efektywnie i odbierać większe korzyści z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Ekstrakt z liści karczocha może łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) i dyspepsji czynnościowej, aktywność, która może być związana z poprawą trawienia tłuszczu. Błonnik rozpuszczalny, taki jak inulina zawarty w karczochach, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu przez organizm. Jest uważany za probiotyk, ponieważ sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.

Tags: