Korzyści zdrowotne
Gałka muszkatołowa po zmieszaniu z ciepłym mlekiem może rozluźnić ciało i ułatwić zasypianie. Można ją stosować w celu stymulacji mózgu oraz odwrócenia stresu i braku energii. Dzięki myristycynynie gałka może być skuteczne na chorobę Alzheimera i inne stany związanych z pamięcią. Gałka muszkatołowa jest obecnie stosowana na różne rodzaje bólu, od ogólnych po zapalenie stawów.
Ale też łagodzi bóle dziąseł i jamy ustnej lub infekcje. Olejek eteryczny z gałki muszkatołowej można również stosować na bolący ząb. Gałka pomaga wątrobie i nerkom. Ponoć usuwa toksyny, z obu narządów. Pomaga również usunąć uporczywe kamienie nerkowe. Olejek eteryczny z gałki służy skórze. Można ją mieszać z innymi składnikami, tworząc pastę lub krem do stosowania miejscowego, aby poprawić stan skóry. Gałka muszkatołowa z proszkiem z soczewicy pomarańczowej lub miodem tworzy skuteczny peeling, który może złagodzić zaskórniki, a nawet zmniejszyć ślady po trądziku. Olejek eteryczny można również nakładać na skórę, aby złagodzić stany skóry, mieszając go z innym olejem lub kremem, aby go rozcieńczyć.
Niektórzy zalecają posypkę dodawaną do jedzenia i napojów. Innym przepisem jest spożycie codziennie 1/4 łyżeczki. Gałka muszkatołowa jest też częścią zdrowej diety dzięki swym minerałom /potas, wapń, żelazo i mangan/. Gałka muszkatołowa może również dobrze smakować w gorącej czekoladzie lub na gorących płatkach zbożowych, takich jak płatki owsiane.