Korzyści zdrowotne
Granat /Punica granatum/ ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Jest doskonałym źródłem witamin A, C i E oraz kwasu foliowego. Jest wzmacniaczem układu odpornościowego, ze względu na dużą zawartość witaminy C i polifenoli. Zmniejsza ryzyka chorób serca, zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera i dba o zdrową skórę. Wspiera również prawidłowy przepływ krwi do serca i obniża skurczowe ciśnienie krwi.
Ma duże ilości naturalnych fenoli /elagotaniny i flawonoidy/, znajdujące się w miąższu, które zwalczają alergie, problemy jelitowe, czynniki rakotwórcze i stany zapalne. Poprawia stan skóry. Olej z pestek granatu przyspiesza gojenie się ran i zapobiega bliznom. Granaty sprzyjają również zdrowemu układowi rozrodczemu. Zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i likwidują zmęczenie przy menopauzie.