Korzyści zdrowotne
Jabłka /malus sylvestris lub pyrus malus/ są jednymi z najbardziej znanych i najczęściej spotykanych owoców na świecie /7500 odmian/. Jabłka jedzone głównie na surowo, są znane jako “superfood”. Są bogate w witaminy C, A, E . Witamina C podnosi układ odpornościowy i zachować ogólny stan zdrowia. Witaminy A i E będą zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy, astmy. Są również źródłem pektyn i boru, które regulują układ trawienny, obniżają ciśnienie krwi, poziom glukozy i zły cholesterol.
Bor z kolei wspiera zdrowie kości i mózgu. Kwercetyna zawarta w jabłkach jest flawonoidem, który zapobiega nowotworom np. rakowi płuc i piersi. Zapobiega także uszkodzeniom wyrządzanym przez wolne rodniki. Jabłka są jak naturalna szczoteczka do zębów. Jabłka zmniejszają ryzyko udaru mózgu, pomagają w utracie wagi ponieważ wpływają na trawienie.