Korzyści zdrowotne
Buzdygan był od dawna stosowana w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak nudności, biegunka, skurcze żołądka i gazy. Powszechną mieszanką znaną z łagodzenia niestrawności, gazów i nudności jest herbata zrobiona ze śliskiej kory wiązu, maczugi i gałki muszkatołowej, które są łączone ze śmietaną i gotowane, a następnie pite, gdy są letnie.
Olejek eteryczny może pomóc w leczeniu raka, a może nawet w zapobieganiu, poprzez hamowanie tworzenia się naczyń krwionośnych odżywiających guzy nowotworowe. Ma również łagodne właściwości przeciwlękowe i uspokajające i przeciwdepresyjne. Także: bóle mięśni, zapalenie stawów, bóle stawów, siniaki i owrzodzenia.
Skutki uboczne
Buzdygan może wpływać na sposób, w jaki organizm metabolizuje niektóre leki, zwłaszcza te, które są rozkładane i zmieniane przez wątrobę. Może to spowodować, że leki na receptę nie będą odpowiednio reagować i mogą powodować szkodliwe skutki uboczne. Dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią dawki buzdyganka wyższe niż te, które znajdują się w pożywieniu, mogą być szkodliwe. Ma to związek z poronieniami i wadami wrodzonymi. Stosowany w dużych ilościach może powodować: bóle brzucha, suchość w ustach, nudności, wymioty, pragnienie, zawroty głowy, drgawki, omamy, a nawet śmierć.