Awokado

Awokado

w Antyrakowe/Serce

AwokadoKorzyści zdrowotne

W awokado znajdują się związki, które mogą hamować wzrost komórek rakowych w prostacie. Zawiera również kwas oleinowy. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas oleinowy zabija raka piersi.

Awokado jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Kwas foliowy jest jednym ze składników odżywczych, które pomagają zachować zdrowe serce. Awokado pomaga również obniżyć poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca. Awokado jest również wypełnione potasem. Potas to minerał, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi . Ponadto awokado zawiera witaminę E i glutation, a oba te składniki odżywcze, jak wykazano, chronią przed chorobami serca.

Kwas foliowy w awokado pomaga zmniejszyć ryzyko udaru. Kobiety, które się tego spodziewają, mogą uczynić awokado stałą częścią swojej diety. Wykazano, że kwas foliowy chroni przed wadami wrodzonymi, takimi jak rozszczep kręgosłupa.

Awokado zawiera więcej luteiny niż jakikolwiek inny owoc. Luteina jest karotenoidem, który, jak wykazano, chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Są to dwie szkodliwe choroby oczu, które są bardzo częste u osób starszych. Jest pełne przeciwutleniaczy. Te przeciwutleniacze pomagają chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to związki, które mogą przyspieszyć proces starzenia. Awokado pomaga również odżywić skórę i nadać jej zdrowy blask. Dlatego olej z awokado znajduje się w wielu kosmetykach.

Awokado ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu niż większość innych owoców. To dobry, jednonienasycony tłuszcz, więc nie zniechęcaj się jedzeniem awokado. Około 75% kalorii w awokado pochodzi z tłuszczu. Ma także wysoką zawartość błonnika. 75% z tego to błonnik nierozpuszczalny, a 25% rozpuszczalny. Nierozpuszczalne włókna są dobre dla jelit, ponieważ działają przeczyszczająco, a także zwiększają objętość, zapobiegając zaparciom. Nie rozpuszczają się w wodzie, więc przechodzą prosto przez ciało i po prostu pomagają wszystko poruszać.

Rozpuszczalne włókna wchłaniają wodę i tworzą żel, który następnie pomaga utrzymać trawienie pokarmu na dłużej, sprawiając, że czujesz się pełny na dłużej, zmniejszając głód, a także dając organizmowi więcej czasu na wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ponadto dłuższe utrzymywanie pokarmu w żołądku wydaje się wpływać na poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę. W awokado jest również mnóstwo witamin z grupy B , witamina E i witamina K.

Skutki uboczne

Awokado i olej z awokado są bardzo bezpieczne.

Tags: