Korzyści zdrowotne
Izolat białka serwatkowego jest zdrowym dodatkiem diet. Białko serwatkowe to mieszanina globularnych białek wyizolowanych z serwatki. Serwatka to płynna porcja mleka, która oddziela się po wyprodukowaniu sera. Jest to białko globularne składające się z beta-laktoglobuliny, alfa-laktoalbuminy, albuminy surowicy bydlęcej i immunoglobulin. Białko serwatkowe optymalizuje naprawę mięśni, przyspieszając czas regeneracji tkanki. Zwiększona zostaje produkcja glutationu, wspomagającego proces budowy i naprawy mięśni.
Izolat białka serwatkowego stosowany jest u osób z kacheksją, zapobiegać zanikowi mięśni. Uzdrawia układ mięśniowo-szkieletowy, zwiększa siłę, wspomaga funkcje odpornościowe i poprawia zdrowie. Może poprawić trawienie. Może także poprawić trawienie /osoby z nietolerancją laktozy/. Izolat białka serwatkowego jest źródłem aminokwasów /glutamina, leucyna i cystyna/. Jest najczystszą formą białka serwatkowego i zawiera około 90-95% białka. Ze względu na łatwość w przewodzie pokarmowym hydrolizowane białko serwatkowe jest stosowane w preparatach dla niemowląt, produktach do żywienia medycznego, żywienia sportowców.