Korzyści zdrowotne
Cynk jest jednym z kilku naturalnie występujących minerałów potrzebnych do utrzymania optymalnego zdrowia. Wiele osób, szczególnie wegetarianie, zwraca szczególną uwagę na utrzymanie odpowiedniego poziomu tego minerału. Naturalnie występuje w niektórych produktach spożywczych, jest dodawany do innych i dostępny jako pojedynczy lub złożony suplement diety.
Wiele pokarmów zawiera cynk:
Ludzie muszą codziennie przyjmować cynk, w pożywieniu lub w suplementach, aby utrzymać stan równowagi, ponieważ organizm nie ma zdolności do magazynowania tego minerału. Cynk jest również sprzedawany jako pomoc w zwalczaniu objawów przeziębienia w niektórych lekach dostępnych bez recepty. Cynk przyjmować powinni: niemowlęta w wieku powyżej 6 miesięcy karmione wyłącznie piersią. Alkoholicy. Pacjenci z niedokrwistością sierpowatą. Wegetarianie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby pragnące wzmocnić swój układ odpornościowy, zwłaszcza w walce z przeziębieniem i grypą.
Skutki uboczne
Cynk może mieć silne interakcje z niektórymi lekami i antybiotykami. W celu zasięgnięcia informacji skontaktuj się z lekarzem rodzinnym.