acerola

Acerola

w Depresja/Przeziębienie

acerolaKorzyści zdrowotne

Acerola (Malpighia emarginata) to znaczące źródło witaminy C w naturalnej postaci kwasu askorbinowego, zawierającego od 1000 do 4500 miligramów na 100 gram jadalnych owoców. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, odgrywającym rolę w zdrowiu układu odpornościowego. Odgrywa również ważną rolę w syntezie kolagenu, składnika strukturalnego kości, skóry i naczyń krwionośnych, a także w syntezie substancji chemicznych w mózgu odpowiedzialnych za regulację nastroju. Zawartość witaminy C jest najwyższa w mniej dojrzałych owocach, a po zbiorach procent witaminy C można zachować przez zamrożenie rośliny.

Witamina A jest kolejnym składnikiem odżywczym występującym w aceroli, dostarczając aż ok. 3400 do 12 500 jednostek międzynarodowych na 100 gramów owoców. Witamina A odgrywa ważną rolę wspierając wzrok, prawidłowy wzrost i rozwój, produkcji czerwonych krwinek oraz chroni układ odpornościowy.

Dodatkowe mikroelementy znajdujące się w mniejszym stopniu w owocach aceroli obejmują kilka witamin z grupy B, wapń, żelazo, potas i magnez. Każdy z nich jest niezbędny w normalnej diecie. W owocach są również białko, błonnik i kwasy tłuszczowe, które są ważnymi makroskładnikami diety.

Historycznie rzecz biorąc, naturalną postać owoców zbierano i stosowano w leczeniu wielu dolegliwości, w tym biegunki lub zapalenia jelit. Jednak jest popularny jako alternatywny suplement łagodzący objawy przeziębienia, głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Suplementy są również reklamowane jako wzmacniacze energii zwiększające wytrzymałość sportową, jako środek minimalizujący objawy depresji i łagodzący infekcje dziąseł i zębów.

Efekty uboczne

Acerola jest ogólnie uważana za bezpieczną, gdy suplementy są stosowane zgodnie z zaleceniami. Jednak acerola wchodzi w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i lekami hormonalnymi. Acerola może również powodować działania niepożądane w postaci nudności, skurczów i biegunki, szczególnie ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która powoduje biegunkę, gdy jest przyjmowana w dużych dawkach. Osoby z dną moczanową lub kamieniami nerkowymi mogą mieć komplikacje związane z przyjmowaniem aceroli ze względu na zawartość witaminy C. Nie wiadomo, czy stosowanie aceroli w okresie ciąży lub laktacji powoduje szkodliwe skutki uboczne. Ze względów bezpieczeństwa przed zażyciem suplementów aceroli skonsultuj się z lekarzem.

Tags: