Korzyści zdrowotne
Borówki mają niską kaloryczność i są bogate w witaminy, błonnik, mangan, żelazo i przeciwutleniacze. Mają szereg właściwości leczniczych, które są wykorzystywane od pokoleń w leczeniu i zapobieganiu zaburzeniom trawiennym, poprawie krążenia, utrzymaniu zdrowia oczu i zmniejszeniu stanu zapalnego.
Borówki mają jedną z największych właściwości antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców i warzyw, które zwalczają wolne rodniki, a które mogą uszkadzać struktury komórkowe i DNA. Regularne spożywanie borówki zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera, wysoki poziom cholesterolu we krwi i nowotwory.
Borówę stosowano w leczeniu chorób układu moczowego. Ściągające i przeciwwirusowe właściwości borówek sprawiają, że są one również świetnym lekarstwem na wiele problemów trawiennych. Środki ściągające są w stanie powstrzymać biegunkę i ułatwiają trawienie. Jagoda ma ponad 30 właściwości przeciwzapalnych, które mogą pomóc zmniejszyć skutki nieswoistego zapalenia jelit.
Jagodom towarzyszy również skuteczne leczenie ran i chorób skóry. Płyny do płukania ust wykonane z suszonych liści borówki mogą pomóc zmniejszyć owrzodzenie jamy ustnej, a właściwości przeciwzapalne rośliny pomagają również zmniejszyć pryszcze i ułatwiają gojenie. Jagody są również wzmacniaczami mózgu. Badania wykazały, że jagody mogą pomóc w utracie pamięci i zwiększonym krążeniu, co może pomóc w zwalczaniu początku lub progresji chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera.