Brazylijskie orzechy

Brazylijskie orzechy

w Witaminy

Brazylijskie orzechyKorzyści

Orzechy brazylijskie są bogate w kalorie, zawierają duże ilości witamin, przeciwutleniaczy i minerałów. Orzechy są istotną częścią podstawowej diety mieszkańców Amazonii. Orzech brazylijski składa się w 70% z tłuszczu i 17% z białka. Jednak większość z tych tłuszczów to „dobre tłuszcze”, takie jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitooleinowy i kwas oleinowy. Te rodzaje tłuszczów pomagają obniżyć „zły cholesterol” i zwiększyć „dobry cholesterol” w organizmie. Badania naukowe pokazują, że diety bogate w kwas oleopalmitynowy i oleinowy pomagają zapobiegać chorobom wieńcowym i udarom.

Orzechy brazylijskie stwierdzono również zawierać duże ilości witaminy-E. Średnio 100 gramów tych orzechów zawiera aż 52 procent zalecanej dziennej wartości witaminy E. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem niezbędnym do utrzymania integralności błon komórkowych, śluzowych i skóry. Zawierają także najwyższe poziomy selenu występujące naturalnie w każdej roślinie, owocach lub orzechach. Orzechy brazylijskie zawierają ponad siedmiokrotność zalecanej dziennej wartości selenu. Wystarczy spożyć tylko jeden lub dwa orzechy. Orzechy brazylijskie są bezglutenowe i stanowią zdrową alternatywę dla osób z alergią na pszenicę i celiakią.

Dodatkowo te kremowe orzechy są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a 100 gram orzechów brazylijskich zawiera ponad połowę zalecanej dziennej wartości tiaminy. Zawierają również wiele dostarczających energii witamin z grupy B, takich jak ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna i kwas foliowy. Orzechy brazylijskie zawierają także selen, magnez, miedź, wapń, mangan, fosfor, potas, żelazo i cynk.

Olej z orzechów brazylijskich zawiera wiele pomocnych aminokwasów, a mianowicie kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy i alfa-linolenowy. Białka znajdujące się w orzechach brazylijskich są doskonałym źródłem innych aminokwasów, takich jak cysteina i metionina. Orzechy te zawierają również duże stężenia glutaminy, kwasu glutaminowego i argininy. Te aminokwasy ułatwiają wchłanianie selenu i wspomagają trawienie innych minerałów zawartych w orzechach.