Korzyści zdrowotne
Kapusta /Brassica Oleracea/ zawiera sporo witamin i minerałów. W zależności od klimatu, przyjmuje różne kształty, tekstury liści i kolory. Wartość odżywcze kapusty to głównie w liście w których znaleźć możemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarka, krzemionka oraz witaminy A , B , C , E i K.
Kapusta działa zwiększając zdolność organizmu do zapobiegania chorobom. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Właściwości przeciwzapalne pomagają na trawienie /zapalenie żołądka, zgaga i wrzody/. Właściwości antybakteryjne służą w detoksykacji organizmu, wzmacniają układ odpornościowy i odporność organizmu na bakterie i wirusy. Kapusta wspomaga produkcję enzymów zwalczających raka.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika kapusta usuwa z organizmu cholesterolu LDL i zły cholesterol. Pomaga również stymulować procesy trawienne i łagodzić problemy z zaparciami. Wysoka zawartość żelaza i chlorofilu w kapuście pomaga również w leczeniu depresji, bezsenności, wyczerpania i lęku. W postaci soku kapusta działa jako środek do czyszczenia jelit i detoksykacji. Gotowana łagodzi objawy związane z zapaleniem zatok, bólem gardła, przeziębieniami i grypą.